Schaatsen bij SVR

Vanaf begin oktober tot en met maart kan er op een of meerdere vaste uren geschaatst worden op de kunstijsbaan in Den Haag (De Uithof) of de kunstijsbaan in Zoetermeer (SilverDome) onder begeleiding van een gediplomeerde trainer van SVR. Dat kan als recreant maar ook als wedstrijdschaatser. Als recreant heb je voor de Uithof een abonnement nodig om te kunnen trainen. Als wedstrijdschaatser heb je naast één of meer abonnementen een KNSB-licentie nodig. Voor Zoetermeer is geen abonnement nodig. Je kunt daar aan de kassa gewoon een kaartje kopen.

Schaatsbaan Rotterdam
Met ingang van 1 maart 2015 is de Schaatsbaan Rotterdam gesloten. Naar verwachting gaat de Schaatsbaan op 28 november a.s. weer open voor 3 maanden. www.schaatsbaanrotterdam.nl

Schaatsen is kunst
Als je op een willekeurig publieksuur op een schaatsbaan gaat kijken of tijdens een vorstperiode de vrolijke schaatsers op de sloten, vaarten en plassen bewondert, valt al snel één ding op. Iedereen heeft plezier. En het lijkt wel of de mensen die het minst vaardig schaatsen de grootste lol hebben. Of bedriegt de schijn? Zijn die vrolijke rode konen niet misschien een teken van heel veel geleverde inspanning? Van een inspanning die eigenlijk niet in verhouding staat tot de snelheid? En hoe zit het met die sportieve schaatsers die, diep in de schaatszit en met elkaar een treintje vormend, schier moeiteloos niet alleen een veel hogere snelheid halen, maar dit ook nog eens lang kunnen volhouden? Bij hen in elk geval geen rode konen. Hebben zij dan geen plezier? Fout! Een goede schaatser weet, dat langdurig snel schaatsen voornamelijk een kwestie is van een goede schaatstechniek. Natuurlijk heb je kracht en uithoudingsvermogen nodig. Maar goed schaatsen is zuivere techniek. Het is de scherpe focus op elk aspect van je bewegingen. De beheersing van het efficiënt omzetten van een zijwaartse afzet op het ijs in een hoge voorwaartse snelheid. Het genot van het benutten van je lichaamsgewicht in een gecontroleerde valbeweging wat resulteert in een versnelling die niets lijkt te kosten. Het is bijna als de overwinning op de zwaartekracht. Het is in elk geval een overwinning op jezelf! Je heb vele en heerlijke uren trainend doorgebracht om tot dit dansende resultaat te komen. Schaatsen is kunst!
Jaap Schokkenbroek