Materiaal
Goed materiaal is het halve werk. Welke skates je nodig hebt, hangt sterk af van hoe je gaat skaten. En vergeet bij aanschaf van skates de beschermingsmiddelen niet, denk hierbij aan knie-, elleboog- en handbescherming maar vooral ook een helm. Laatstgenoemde is verplicht bij ALLE skeelertrainingen.

Schoenen
Er zijn harde (hardboots) en zachte (softboots) schoenen. De hardboots hebben een zachte binnenschoen en geven meer steun. De softboots zijn flexibeler, wat zeer geschikt is voor recreatieskaten. Het is belangrijk dat de skate-schoenen een goede steun bieden, terwijl ze tegelijkertijd goed aan je voeten moeten zitten. De betere skeelerschoenen zijn gemaakt van koolstofvezel en kunnen door ze te verwarmen in pasvorm aangepast worden. Er zijn ook custom skate-schoenen die speciaal gemaakt worden op basis van een afdruk van je voeten.
Bij Dave van Damsport in Haastrecht kun je schoenen huren voor een seizoen. Meer informatie kun je vinden op de website van Dave van Damsport https://davevandamsport.nl/.

Frames
Inline-skate frames zijn gemaakt van aluminium, en geoptimaliseerd voor een laag gewicht en maximale stijfheid. Inline-skate frames passen op alle skeelerschoenen (met uitzondering van de geselecteerde frames voor 100mm wielen) met een standaard montage afstand van 6,5 “.

Wielen
Kleinere wielen zijn wendbaarder en stabieler, grotere wielen gaan harder en zijn minder gevoelig voor oneffenheden maar zijn wat zwaarder en minder stabiel. Wielen voor inline-skaten hebben een diameter van 80-125 mm. De hardheid varieert afhankelijk van de ondergrond. Het profiel is smal, dus er is een klein raakvlak met de ondergrond en dat zorgt voor een grotere snelheid. Met grotere wielen kun je hogere snelheden realiseren. Jeugd mag nog niet altijd met de grootste wielen rijden. Hiervoor zijn richtlijnen opgesteld door de KNSB.

Wielen van goede kwaliteit worden gekenmerkt doordat ze een goede rebound en een goede grip hebben. De hardheid van de wielen wordt uitgedrukt in durometer waarde van 74A (zacht) tot 100A (keihard). Zachtere wielen bieden meer grip en betere schokdemping en zijn goed voor skaten op een oneffen ondergrond en dus voor recreatie-skaten. Hardere wielen hebben minder weerstand en slijten minder. Hardere wielen zijn goed geschikt voor wedstrijden.

Je wielen slijten ongelijkmatig, om de gebruiksduur te verlengen en de stabiliteit te verbeteren moet je de wielen regelmatig “doorwisselen”. Dit betekent dat je de wielen moet doorschuiven (voorwiel naar achteren, 2e wiel naar positie 1, etc.). Daarnaast  zorg ervoor dat de binnenkant buitenkant wordt en dat de wielen op verschillende posities komen. De boutjes in de wielasjes beschadigen snel als je ze te hard aandraait.

Lagers
Lagers zijn een zeer belangrijk onderdeel van je skates. Zij zorgen ervoor dat de wielen vrij kunnen draaien en je snel vooruit kunt komen. Hoe minder speling ze hebben, hoe soepeler het wiel draait. De goedkopere lagers hebben de aanduiding AA, AB of BB.  De betere skate heeft precisielagers, de zogenaamde Abec-lagers. Abec staat voor Annular Bearing Engineering Committee. (Abec-3, Abec-S, Abeo-7 enz.). Hoe hoger het getal, hoe duurzamer en beter de lager. Er zijn inmiddels ook keramische lagers, speciale lagers die goed water en vuil buiten houden en daarom langer meegaan.

In de regen rijden kan niet alleen gevaarlijk zijn door het gladde wegdek, maar is ook minder goed voor je lagers. Lagers slijten erg snel als ze nat worden (door roest) en kunnen vastlopen door bijvoorbeeld zand. Zorg daarom dat ze meteen goed schoon en droog gemaakt worden na het skaten. Als je toch natte lagers hebt, demonteer ze dan zo snel mogelijk. Verwijder bij dichte lagers de borgring die aan beide kanten zit en verwijder de dekschildjes. Stop alles in een bakje met bijvoorbeeld wasbenzine (let op wasbenzine is brandgevaarlijk). Gebruik een tandenborstel voor hardnekkig vuil en roest. Laat de lagers na reiniging drogen op een krant en behandel ze binnen een uur met of Teflon- of naaimachineolie of Teflon kogellagervet. Zet alles daarna weer in elkaar. Doe dit in elk geval om de 15 tochten. Dure, dichte lagers van roestvast staal ondergaan ook slijtage als je ze niet regelmatig reinigt. Let bij aankoop van nieuwe skates goed op het type lager.